Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája az Olasz rizling, melyről bátran kijelenthető, hogy bazaltos talajra telepítve, terméséből, egyedülálló bor készíthető. Ezért, a borvidéken termelt szőlőben, benne rejtezik a Somló. A 2012-es év nem csak az időjárásban volt merőben más, mint az ezt megelőző évek, hanem a borkészítésben alkalmazott új technológiában is. Hűtött körülmények között, irányított erjesztéssel készült, majd néhány hónapos hordós érlelést követően került palackba. Így megmaradt a fiatalos, zöldes-sárga színe. Kevésbé illatos fajták közé tartozik, mégis illata friss, intenzív, rezedás. Ízében megjelenik az Olasz rizling tipikus jegye, a keserű mandula, amihez kellemesen hozzásimul a bor ásványossága. Fogyasztása 12-14°C-on ajánlott.
alkohol | 11,93 % (vol) |
cukor | 2,27 g/l |
sav | 5,5 g/l |
extrakt | 23,3 g/l |